Jedną z rzeczy, które kojarzą mi się z zimą jest pyszna herbata, która smakuje wyjątkowo szczególnie w długie zimowe wieczory. Można ją robić na kilka sposobów, aby się nie znudziła. Ja prezentuję jedną z podstawowych wersji, ale często dodaję do niej miód naturalny lub własnej roboty syrop z mniszka lekarskiego. Naturalne soki owocowe, a szczególnie malinowy dodają jej mnóstwo witamin, a świeży lub suszony liść mięty orzeźwia i pobudza. Miód i świeży imbir sprawdzają się szczególnie przy przeziębieniach.
Podstawowe składniki:
– ulubiona herbata (najlepiej liściasta), może być owocowa lub czarna
– pomarańcza, cytryna
– laska cynamonu, goździki, anyż
– wrzątek
- Dowolną herbatę zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cynamon, goździki i anyż. Można oczywiście dodać świeży imbir.
- Po chwili dopiero wrzucamy do herbaty plaster pomarańczy i/lub cytryny.
- Na koniec dodajemy inne składniki takie jak: miód, sok, syrop, liść mięty.
Eksperymentujcie i dodajcie swoje składniki wedle uznania.
Powodzenia!
Wspólnie z Samorządem uczniowskim Szkoły Podstawowej w Jaksicach, jak co roku zorganizowaliśmy zbiórkę karmy i rzeczy potrzebnych dla psów i kotów w celu utrzymania czystości. . . .
Warsztaty wielkanocne odbyły się w świetlicy wiejskiej w Biskupicach. Warsztaty były skierowane dla każdej grupy wiekowej. Dzieci malowały i dekorowały pisaki a dorośli i seniorzy . . .