Bardzo ciekawie prezentują się galaretki w skórkach pomarańczy. W sposobie jedzenia podobne trochę do arbuza.
Potrzebne będą:
- 4 pomarańcze z grubą skórką,
- 2 galaretki (dowolny smak)
I. Pomarańcze dokładnie myjemy lub polewamy gorącą wodą.
II. Kroimy w połówki.
III. Za pomocą łyżki wydrążamy miąsz, tak, aby została sama skórka.
IV. Przygotowujemy 2 galaretki (dowolny smak i kolor). Przy wyborze koloru można poszaleć. Można zrobić dwuwarstwowe wypełnienie. Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości wody niż podane jest to na opakowaniu. Robimy tak, aby galaretka była po zastygnięciu twarda, nadająca się do krojenia.
V. W czasie stygnięcia galaretki, wydrążone skórki pomarańczy ustawiamy równiutko na szklankach lub kubkach.
VI. Kiedy galaretka jest wystudzona, wlewamy do przygotowanych wcześniej pomarańczy.
VII. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Najlepiej na całą noc.
VIII. Kiedy galaretka zastygnie, ostrym nożem kroimy w ćwiartki.
Smacznego!
W świetlicy wiejskiej w Biskupicach odbyło się spotkanie świąteczne, podczas którego śpiewaliśmy kolędy, dekorowaliśmy pierniczki i wykonywaliśmy świąteczne ozdoby, które później zawiesiliśmy na choince. Spotkanie . . .
Po pięcioletniej kadencji nastąpiły wybory nowego Zarządu stowarzyszenia. Nowym Prezesem Stowarzyszenia została Sylwia Małupa a Wiceprezesem Tomasz Dudek. Gratulujemy i życzymy samych sukcesów w prowadzeniu . . .