Sałatka ta jest od razu po przygotowaniu gotowa do spożycia i wtedy smakuje najlepiej. Jest to bomba witaminowa a do tego smakuje wyśmienicie. Do ugotowania brokuła oraz jajek będziecie potrzebować pomocy dorosłych.
Potrzebne będą:
- brokuł,
- 5 jajek,
- kilka pomidorów koktajlowych,
- 2 ząbki czosnku,
- jogurt naturalny,
- majonez,
- sól,
- można dodać sos czosnkowy w proszku.
- Brokuła gotujemy w osolonej wodzie, aby był lekko miękki. Dzielimy na małe kawałki (odrywamy rękami, najlepiej przed ugotowaniem).
- Gotujemy jajka na twardo.
- Myjemy pomidory.
4. Jajka kroimy w ćwiartki, pomidory na połówki i układamy na talerzu wszystkie składniki.
5. Ja dodałam do sałatki kawałki kurczaka usmażone z przyprawą do kebaba. Jest to opcja dla osób, które uwielbiają mięso, ale wersja podstawowa nie zawiera mięsa.
6. Zapełniamy talerz, układając składniki naprzemiennie.
7. Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu czosnkowego. Obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz 1 łyżkę majonezu. Można dodać sos czosnkowy w proszku. Całość mieszamy.
8. Gotowym sosem polewamy sałatkę.
Smacznego!
Wspólnie z Samorządem uczniowskim Szkoły Podstawowej w Jaksicach, jak co roku zorganizowaliśmy zbiórkę karmy i rzeczy potrzebnych dla psów i kotów w celu utrzymania czystości. . . .
Warsztaty wielkanocne odbyły się w świetlicy wiejskiej w Biskupicach. Warsztaty były skierowane dla każdej grupy wiekowej. Dzieci malowały i dekorowały pisaki a dorośli i seniorzy . . .