Bardzo ciekawie prezentują się galaretki w skórkach pomarańczy. W sposobie jedzenia podobne trochę do arbuza.
Potrzebne będą:
- 4 pomarańcze z grubą skórką,
- 2 galaretki (dowolny smak)
I. Pomarańcze dokładnie myjemy lub polewamy gorącą wodą.
II. Kroimy w połówki.
III. Za pomocą łyżki wydrążamy miąsz, tak, aby została sama skórka.
IV. Przygotowujemy 2 galaretki (dowolny smak i kolor). Przy wyborze koloru można poszaleć. Można zrobić dwuwarstwowe wypełnienie. Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości wody niż podane jest to na opakowaniu. Robimy tak, aby galaretka była po zastygnięciu twarda, nadająca się do krojenia.
V. W czasie stygnięcia galaretki, wydrążone skórki pomarańczy ustawiamy równiutko na szklankach lub kubkach.
VI. Kiedy galaretka jest wystudzona, wlewamy do przygotowanych wcześniej pomarańczy.
VII. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Najlepiej na całą noc.
VIII. Kiedy galaretka zastygnie, ostrym nożem kroimy w ćwiartki.
Smacznego!
Wspólnie z Samorządem uczniowskim Szkoły Podstawowej w Jaksicach, jak co roku zorganizowaliśmy zbiórkę karmy i rzeczy potrzebnych dla psów i kotów w celu utrzymania czystości. . . .
Warsztaty wielkanocne odbyły się w świetlicy wiejskiej w Biskupicach. Warsztaty były skierowane dla każdej grupy wiekowej. Dzieci malowały i dekorowały pisaki a dorośli i seniorzy . . .